מיהו הילד ההורי?
- liatkaufman38
- 17 ביולי 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 18 ביולי 2023
מיהו הילד ההורי?
ילד הורי הוא ילד שלוקח על עצמו משימות של מבוגרים שגדולות מיכולותיו ומביאות אותו לכדי דילוג על שלבים התפתחותיים בילדותו שהם הכרחיים לכדי התפתחות נפשית תקינה. ילד הורי אינו מתנהג כילד אל מול הוריו והוריו לא מתנהגים כהורים סמכותיים מולו. כלומר, במצב שבו הגבולות שבין הורה וילד מטושטשים וקיים בלבול תפקידים, ישנו סיכוי טוב שיתפתח ילד הורי.
מתי ואיך נוצרת ילדות הורית?
ילדות הורית מתקיימת כאשר ההורה אינו מצליח לקחת על עצמו את התפקיד הסמכותי, המכוון והמטפל ובמצב כזה, הילד מקבל על עצמו את התפקידים הללו. בעצם הילד הופך להיות ההורה התומך וההורה הוא זה ההופך להיות הילד שזקוק לתמיכה. מצבים כאלו נוכל לראות לעיתים במשפחות חד הוריות, בסמוך לגירושים, במצבי סכסוך בין הורים ואף במקרה של אובדן הורה. כמו כן, לצד מצבים אלו, ישנם גם הורים שמתפקדים על תקן "חבר של הילד" ומשערים לעצמם שמעצם העובדה שלא קיימים גבולות וסמכות הורית, הם נחשבים להורים טובים ומאפשרים. במקרה הזה, ההפך הוא הנכון שכן, ילד שגדל ללא סביבה הורית היררכית, סמכותית ותומכת, עלול להיפגע מאוד.
כיצד נזהה ילד הורי?
פעמים רבות נמצא כי ילד הורי ישמש כחבר עבור ההורה, יתנהל כמנהל משק הבית, יטפל באחים ואף יטפל בהורים שאינם מתפקדים. ילדים אלו גם יכולים להיות על תקן יועצים, מנחמים או אנשי סוד של הוריהם.
מהן ההשלכות של ילדות הורית?
ילד הורי הוא ילד שאינו מתנהל על פי צו רצונו ומדלג על שלבים קריטיים בהתפתחותו הנפשית התקינה, דבר שעלול לפגוע רגשית בילד ובגיבוש זהותו וצרכיו האותנטיים. כמו כן, במצב שבו הילד חי בסביבה שבה אין סמכות הורית היררכית, דואגת ותומכת תתכן גם השפעה על חוסר יכולתו לנפרדות מההורה ובכך הסיכוי להתפתחות פתולוגיות בהמשך גדלות. כאשר קיים היפוך תפקידים כזה לאורך זמן רב, הילד חי בתחושה שמוטלת עליו אחריות גדולה וכבדה שאינו מסוגל לשאת. הכוונה היא לאחריות לדאוג להורה ואף לעצמו שכן, עולם ללא גבולות או סמכות הורית נתפש באופן תת מודעי כעולם מסוכן שיש להישמר מפניו. כל אלו עשויים להביא לכדי משא מיותר וכבד שהילד נושא על כתפיו, אותו משא שגוזל מהילד אנרגיה רבה המשאירה אותו עם פחות כוחות לענייניו וצרכיו המותאמים לגילו, דבר שעלול בסופו של דבר להביא לכדי פחדים, תסכול, דיכאון וכן חוסר זהות, זאת משום שהילד פועל כדי לקיים את הצרכים של ההורים, ולא את צרכיו ההתפתחותיים הבסיסיים שלו.
כיצד ניתן לטפל בילדים הוריים בטיפול רגשי?
משום שילדים הוריים תופסים את העולם כמקום מסוכן שבו אין דמות סמכותית שדואגת להם ולצרכיהם, אותם ילדים יפתחו בעיות אמון כלפי מבוגרים שבסביבתם והם יבחנו היטב האם ניתן לסמוך על המטפל. לכן, תחילה העבודה תהיה על יצירת קשר ואמון שבין הילד והמטפל.
כמו כן, לצד הטיפול בילד תתקיים הדרכת הורים שמטרתה להחזיר להורים את הסמכות ההורית שאבדה ולהתחיל שלא לקבל באישור ובאהדה את ההתנהלות ההורית של ילדיהם. מאחר והורים לילדים הוריים מראים לילדים אהבה פעמים רבות בהתאם ועל סמך ההתנהלות ההורית שלהם, בהדרכה ההורים ילמדו כיצד להעניק לילדיהם אהבה שאינה תלויה בדבר, דבר חשוב כשלעצמו לכדי תחושת ביטחון שהילד זקוק לה.
אין ספק שברגע שהילד מרגיש שחל שינוי בתפקידים בבית וההורים מתחילים לקחת את תפקיד ההורה הסמכותי, התומך והדואג, כך הילד עלול להתמודד עם מצב מבלבל שיביא לכדי תגובה רגרסיבית. אין זה מפליא כי המצב המבלבל הזה מביא את הילד ההורי להטיל ספק בתפקיד שמילא עד עכשיו במסגרת המשפחתית. זהו מצב חדש אשר יזמין את הילד לעבד את המצב החדש ולהתעסק יותר בצרכים ההתפתחותיים וברצונות שלו כאשר מטרת הטיפול היא שהילד יפתח זהות אותנטית ויחייה חיים המותאמים לשלב ההתפתחותי שלו.
יש לכם שאלות נוספות בנוגע לילדות הורית? מוזמנים לדבר איתי.
שלכם, ליאת קאופמן, M.S.W מטפלת רגשית לילדים ונוער
מקורות: הרר יזרעאלה, עופרה מייזלס. (2000). הסתגלות רגשית וחברתית אצל מתבגרים בעלי דפוס הפוך תפקידים במשפחה. מגמות. כרך מ', מס' 3, עמ' 413-441.
Gregory J. Jurkovic , Edgar H. Jessee & Linda R. Goglia (1991) Treatment of parental children and their families: Conceptual and technical issues, American Journal of Family Therapy, 19:4, 302-314
Macfie, Jenny, Brumariu. E, Laura, Lyons-Ruth, Karlen. (2015). Paren Child Role Confusion: A Critical Review of an Emerging Concept, Developmental Review 36, 34-57.
Comments